./ inclined slabs
Close

INCLINED SLABS

Single family house in Ioannina

 

Location: Ioannina, Greece

Site:  770 m2

Area: 130 m2

Year: 2012 

 

Photos by Costas Vassis

 

The residence is situated in a section in the boundaries of Ioannina and it is surrounded by detached houses.

On the one side, the "neighboring houses" are just a breath away from each other and on the other side the slight height differences of the plot, which seems to be a continuation of the road, contributed to the central idea of the residence:

Interference to the natural ground and creation of a "hill" on which the residence is placed in a "living platform", elevated and introverted, with the internal courtyard as its core, which is directed to the center of the plot. 

The functions of the residence are district. The day use space, the living room and the kitchen, is in contact with the elevated internal courtyard, which involves interactively, as it is a continuation of the living room, while the bedrooms are sited diametrically of the platform and preserve their privacy.

The roof forms its own identity. It is pierced, it becomes inclined and it has an active role in the morphology of the residence. The inclined surfaces permit the crossing of the natural light through the skylights and contribute to the ventilation of the residence. In addition, the changes of height and the visual flee through the skylights changes the sense of scale of  the space.

Project info

INCLINED SLABS

Single family house in Ioannina

 

Location: Ioannina, Greece

Site:  770 m2

Area: 130 m2

Year: 2012 

 

Photos by Costas Vassis

 

The residence is situated in a section in the boundaries of Ioannina and it is surrounded by detached houses.

On the one side, the "neighboring houses" are just a breath away from each other and on the other side the slight height differences of the plot, which seems to be a continuation of the road, contributed to the central idea of the residence:

Interference to the natural ground and creation of a "hill" on which the residence is placed in a "living platform", elevated and introverted, with the internal courtyard as its core, which is directed to the center of the plot. 

The functions of the residence are district. The day use space, the living room and the kitchen, is in contact with the elevated internal courtyard, which involves interactively, as it is a continuation of the living room, while the bedrooms are sited diametrically of the platform and preserve their privacy.

The roof forms its own identity. It is pierced, it becomes inclined and it has an active role in the morphology of the residence. The inclined surfaces permit the crossing of the natural light through the skylights and contribute to the ventilation of the residence. In addition, the changes of height and the visual flee through the skylights changes the sense of scale of  the space.

INCLINED SLABS

Single family house in Ioannina

 

Location: Ioannina, Greece

Site:  770 m2

Area: 130 m2

Year: 2012 

 

Photos by Costas Vassis

 

The residence is situated in a section in the boundaries of Ioannina and it is surrounded by detached houses.

On the one side, the "neighboring houses" are just a breath away from each other and on the other side the slight height differences of the plot, which seems to be a continuation of the road, contributed to the central idea of the residence:

Interference to the natural ground and creation of a "hill" on which the residence is placed in a "living platform", elevated and introverted, with the internal courtyard as its core, which is directed to the center of the plot. 

The functions of the residence are district. The day use space, the living room and the kitchen, is in contact with the elevated internal courtyard, which involves interactively, as it is a continuation of the living room, while the bedrooms are sited diametrically of the platform and preserve their privacy.

The roof forms its own identity. It is pierced, it becomes inclined and it has an active role in the morphology of the residence. The inclined surfaces permit the crossing of the natural light through the skylights and contribute to the ventilation of the residence. In addition, the changes of height and the visual flee through the skylights changes the sense of scale of  the space.